Thursday, July 27, 2017

699#Love Note ~ [Resipi] Kek Keju Oreo Bakar


Sejak jadi penganggur secara tak rasmi ni, rajin betul Hana bertukang kat dapur tu. Kalau sebelum ni ya ampun jejak dapur sebab nak makan aje. Adalah dua tiga minggu ni Hana cuba buat cinnamon rolls dengan doh pizza. Dan semalam masa singgah Giant beli barang, Hana beli bahan nak buat kek sekali. Tekak rasa nak makan Oreo cheesecake tapi rasanya yang kat Secret Recipe tu yang non bake punya. I love the baked one better, lagi puas hati :p

Ni first time Hana buat Oreo cheesecake. Memang mengkaji resipi aje sebelum ni sebab banyak variasi. Resipi untuk Oreo cheesecake ni Hana amik daripada blog Umie Jazz. Tapi resipi kat bawah tu resipi yang Hana olah ikut suka hati sendiri.

Oh ya sebelum tu, yang ni nama aje Oreo cheesecake tapi Hana guna Cream-O Vanilla Sandwich Cookies daripada Jack 'n Jill tu sebab lagi murah daripada Oreo vanilla sandwich cookies. Hana beli dua paket panjang 132g. Rasanya sedap bila dibuat cheesecake. Tapi kalau ada yang tak nak derhaka dengan Oreo bolehlah guna biskut Oreo :p  



Untuk base:
  •  1 paket biskut (buang inti, hancurkan)
  • 1/4 blok mentega (cairkan)

Untuk filling:

  •  250g cream cheese
  •  1 biji telur
  •  1/4 cawan natural yogurt
  •  1/4 cawan gula halus
  •  1/2 sudu teh esen vanila
  •  Vanilla fillings (inti biskut yang dibuang untuk base)
  •  10 keping biskut (patah patahkan) 

 Untuk hiasan: 

  • 7 keping biskut (buang inti)
  •  2 keping biskut (hancurkan tanpa buang inti)


I like how the surface turned out. Nampak moist


Cara-cara:

1. Panaskan oven 130 degree.
2. Hancurkan biskut untuk base. Boleh masukkan dalam beg plastik/zip lock bag dan ketuk banyak kali guna rolling pin.
3. Pindah crusched cookies dalam mangkuk. Gaulkan dengan mentega yang dah dicairkan sampai sebati. Mampatkan pada baking pan sampai padat. Masukkan dalam oven for 10 minutes, ketepikan.
4. Pukul cream cheese, vanilla fillings dan gula sampai sebati dan lembut. Tambahkan yogurt. Kacau sampai sebati.
5. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau sampai sebati. Tambahkan biskut yang dah dipatah-patahkan. Kacau lagi sampai sebati.
6. Masukkan dalam baking pan. Hias dengan kepingan biskut tanpa inti dan crushed cookies. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak pada 130 degree.
7. Biarkan sejuk dahulu sebelum simpan dalam fridge.


Lepas masak, Hana ingatkan kek ni bantat rupa-rupanya sebab loyang agak besar untuk kek ni. Cheesecake memang akan padat dan gebu, lain lah kalau buat Japanese cotton cheesecake. Ini pun dapat info kat group Masak Apa Hari Ini sebab risau kek ni bantat aje. Rasa memang sedap. Creamy and cheesy. Even tambah vanilla fillings pun, rasa cheese lagi kuat. Tak terasa sangat manisnya. Memang puas hati. Bolehlah buat lagi lain kali.

Till then.
Wassalam.    

Sunday, July 23, 2017

698#Love Note ~ [Product Review] Pure Beauty White & Bright Cleansing Foam


Ini first time Hana buat skincare product review. I want to share my experience using Pure Beauty White & Bright Cleansing Foam. Facial cleanser ni tersangat best dan setakat ni dah dua tube Hana guna.



I started using this one sebab nak hilangkan kesan burned pada muka. Zaman sibuk dengan FYP dulu memang tak jaga sangat pasal muka. And biasanya Hana kena pergi lab hari hari buat experiment, menapak bawah terik matahari. Adalah jalan dalam 15 minit tapi serius panas. Dahla area kampus Hana tu sibuk dengan kereta dan pembinaan MRT tu. Habuk sana sini.

Bila dah nak start praktikal, mula fikir nak start jaga muka elok elok. Before this I used Purifying Neem Face Wash from Himalaya Herbal Healthcare. Sempatlah guna tiga empat tube. Neem Face Wash was my first facial cleanser. Sebelum ni aci basuh guna air paip aje sebab takut nak guna facial cleanser. Sebabnya? Hana takut tersalah pilih. Lagi lagi tengok ada kawan sendiri kulit dia jadi sensitif sebab salah pilih produk. 

I changed to Pure Beauty sebab housemate sendiri punya cadangan. Dulu pun muka dia burned teruk sebab jadi manager for volleyball team. Kemudian dia guna satu set Pure Beauty White & Bright. Memang nampakla kesan burned dia hilang. My housemate ni putih dia macam Chinese. Memang nampak sangat beza masa kulit dia burned dulu. Bila tengok sendiri yang tak ada efek tak best, Hana sendiri yakin nak pakai.

Burned pada muka Hana nampak ketara hilang bila dah sebulan lebih pakai produk ni. Sebenarnya nak beli night cream sekali, lagi cepat dapat kesan tapi mahal lah pula night cream tu. Dalam RM50. Tak sanggup nak beli mahal mahal so I just settled with facial cleanser.

Kalau ada sesiapa nak hilangkan kesan burned pada muka, Hana suggest sangat sangat guna produk ni. Kalau bajet cukup, beli lah satu set. Produk ni mencerahkan warna kulit, bukan memutihkan. Setahu Hana produk Pure Beauty ni boleh dapat kat Watsons aje. Lagi lah yakin sebab drugstore products, bukan local products yang krim kilo tu.

Till then.
Wassalam.


Tuesday, July 18, 2017

697#Love Note ~ Aidilfitri Dengan Sahabat



Hari ni dah 24 Syawal. Lagi berapa hari berganti dengan Zulkaedah pula. Sempatlah Hana berjumpa dengan kawan kawan yang dah lama tak jumpa. Yalah, semua sibuk dengan study masing masing. Alhamdulillah, hampir semua dah nak habis belajar.


Meeting up with Hanun and Sandy. Tak rancang pun. Tiba tiba aje dapat WhatsApp Sandy ajak pergi majlis kahwin kakak kawan sekolah rendah dulu. Pergi pun dah lambat. Dalam pukul 6 baru sampai tempat majlis. Ikut ajelah. And then dapat tahu Hanun ada kat KB, ambil dia pula lepas kenduri. Merayaulah sampai AEON. 


Again, the masterminds were Sandy and Hanun. Ajak pergi beraya rumah Chik. Dapat kawan baru pula tu, kawan satu universiti dengan Sandy. Kami kawan satu asrama since Form 1 kat Ahmad Maher dulu. Kecuali Sandy tu kawan sejak sekolah rendah lagi. Sekelas masa Darjah 6 tapi masuk sekolah menengah baru mula rapat. Memang dah kenal dah perangai masing masing macam mana. 



Lepas rumah Chik, pergi rumah Najwa makan lemang dan rendang ayam sedap. Najwa kawan sekelas Darjah 6 sampailah masuk Ahmad Maher ambil kelas elektif Bahasa Jepun. Sekelas lagi sampai Form 4. Hanun pun sama kelas elektif ni juga. Sandy dah masuk MRSM lepas PMR tu. Sama sama perah otak sehari sebelum exam penting MOE and Japan Foundation masa akhir Form 4. Tapi sempat lagi pasang movie tengok dalam bilik Jepun dengan classmates lain.

Dah lebih 10 tahun kenal mereka ni. Harap harap boleh kekalkan lagi hubungan ni.

Till then.
Wassalam.


Recent Posts