Thursday, January 7, 2016

649#Love Note ~ FINALLY! Cheese in the Trap!


Entri kali ni sebab excited sangat akhirnya Cheese in the Trap dah jadi dramaaaaa! 

Sorry, tengah fangirling sekarang ni ;)


Cheese in the Trap ni asalnya webtoon kat Naver Korea. Hana memang follow webtoon ni daripada Season 1: Prologue sampailah Season 3: Chapter 50. Webtoon ni ada sampai Season 4, tapi sebab yang lain belum ada English translation so tak boleh nak sambung bacalah. Kalau nak senang, boleh baca kat Naver Webtoon app, cuma di app tu kalau tak salah baru sampai Season 2. 

Cheese in the Trap mengisahkan Hong Seol, pelajar Business Administration. Seol ni tersangatlah rajin belajar dan pentingkan grade. Dia tak kisah pun pasal nak enjoy atau pergi date sebab fokus dia cuma nak study dan dapatkan scholarship. Dalam course major dia tu ada seorang sunbae (senior) yang tersangat famous, Yoo Jung. Yoo Jung ni boleh kata perfect dari segala segilah. Handsome, pandai, anak orang kaya dan baik dengan semua orang. Nak dijadikan cerita, cuma Seol seorang yang tak nampak Jung ni perfect. She sees the dark side of him. The second hero is Baek In Ho. In Ho ni ada sejarah hitam dengan Jung. 



What I like about this webtoon is how the author Soonki portrays each character especially the important ones. Seol bukannya gadis tipikal dalam K-drama yang jenis comel comel dan feminin. Dia tersangatlah tak minat nak dress up dan fikir pasal boyfriend. She's highly observant and sometimes overthinking. Bila dia perhatikan Jung, dia perasan Jung hanya tunjuk his dark side kat Seol seorang. Semua orang tak perasan, even dua orang kawan baik Seol, Bo Ra dan Eun Taek pun nampak Jung ni baik aje. 

For Jung's character, actually he's one of the typical K-drama hero (handsome, kaya, pandai bla bla bla) cuma dalam webtoon ni the author tunjukkan lagi his flaws and how he could easily manipulate people around him. Ada terbaca satu komen reader yang bandingkan Goo Jun Pyo dalam Boys Over Flowers dengan Yoo Jung. Mereka berdua ada physical traits and social status yang agak sama cuma kalau Goo Jun Pyo tu suka buli orang tapi Yoo Jung lebih kepada dominating people with his manipulation skills. Senang kata Jung ni pandai nak psiko orang sampai orang boleh mengaku kalau ada buat salah. Webtoon ni banyak main pasal psychology. I could relate to both main characters sometimes. Tak nak cakap banyak nanti banyak pula kasi spoilers.




Since I really love Cheese in the Trap and am a Jung-Seol shipper so I really really excited hearing it would be made into a drama! Dari tahun lepas lagi tunggu drama ni, akhirnya dah keluar first two episodes ;) Macam tak percaya tapi kena percaya jugakkk *sigh*

Yoo Jung is portrayed by Park Hae Jin, one of my top three favourite Korean actors! Double yes here! Minat Park Hae Jin sejak tengok dia dalam drama East of Eden tahun 2008 dulu. He's still handsome as ever *fangirling*. Hong Seol is portrayed by actress Kim Go Eun. Cheese in the Trap ni adalah drama pertama lakonan Kim Go Eun since dia banyak jadi lead dalam movies aje sebelum ni. Baek In Ho is portrayed by Seo Kang Joon. Sesiapa yang tengok Roommate tu kenallah kot Seo Kang Joon ni. 

The fans of the webtoon and Soonki herself chose Park Hae Jin as the most suitable actor for Yoo Jung ;)

From the first two episodes I could see the similarities with the webtoon. Walaupun ada scene yang diubah tapi main focus dalam webtoon tu tak lari. Both the webtoon version and the drama have their uniqueness. Semua watak ditonjolkan dengan baik. Kim Go Eun berjaya bawa watak Seol yang kompleks tu. Lagipun webtoon ni boleh kata lain dari yang lain jadi fans of the webtoon agak risau takut drama ni hasilnya tak baik. Setakat ini memang puas hati. Tak sabar pula tunggu Episode 3 and Episode 4 minggu depan ;) Hana dah tengok Episode 1 dua kali dan Episode 2 tiga kali sebab tak menyabar haha. 

Boleh tengok Episode 1 and Episode 2 di SINI.

Till then.
Wassalam.

9 comments:

Ana Fatihah said...

Bak In Ho is more attractive. Haha. Nampak tak taste hero anime saya macam mana? :P

Faeytynn Zayn said...

huhuhu best best cite ni da tgk smpai ep 1 n ep 2...tak sabar tunggu next week >,<

BudakVanilla said...

entah kenapa dapat goosebumps lepas baca entri nie. hahahaha. :D
macam best sangat je webtoon nie, pastu jadi drama lak. mesti excited sangat kan :3

Aqilah Azmi said...

uhuhuhu excited nyaaa awk :p

Tomodachi said...

cam best je. hmm

Diya Hanun said...

nak kena tgk ni!

Aisya Ahamad said...

Tunggu pasang Internet kt umah weekend nnti. Pastu mmg hadap la cite ni. Hehe

Mizz Aiza said...

Nampak menarik tu hana.. ;)

Nurhuda Ismail said...

hmmmm kene tengok ni tapi da nak masuk kolej da tssk T__T

Post a Comment

Recent Posts